Club Renault Sverige www.clubrenaultsverige.com
Författare Meddelande

<  Mitt Renaultprojekt / Renovering  ~  Renault R5 Junior cup - 1983 - Electron

InläggPostat: ons 29 nov 2017, 00:45
Inlägg: 1Ort: FARSTABlev medlem: mån 27 nov 2017, 20:13
God dag gott folk. Nybliven medlem i detta forum efter tips från Renault Nordics kundtjänst.
Mitt namn är Fredrik, snart 30 år och nyligen omskolad till fordonstekniker. Jobbar i dagsläget på en auktoriserad Renault verkstad i Stockholm.

Jag och min far har startat ett far-son projekt med avsikt att roa oss på bana, så i söndags hämtade vi hem en R5 Junior cup bil som farsan köpt. En minst sagt udda bil med relativt låg street-cred [smilie=cornut.gif]
Nu bor min far och jag inte på samma ort, så jag får hålla mig till helgbesök medans han får mysa med räsern på vardagskvällarna.

Ringde runt till ett par modellspecialister här i klubben, och pratade bland annat med Peter Bergqvist som tipsade om Gotland Ring. Vi är väldigt intresserade av detta, men kommer även att köra under pauserna i STEC light där en bekant kör med en liten upphottad Peugeot. Så vi har satt ett mål att försöka få Junior körklar till 1 april - 18.

Bild
Lastad och på väg hem.

Den har stått still i 14 år och saknar lite smått och gott, men i det stora hela så är den helt rensad på onödig vikt samt komplett med bur. Det följde med ett gammalt FIA reg bevis, bilen saknar ett vanligt registreringsnummer. Vi fick med kvitto på en renovering och blueprint av motorn samt bänkpapper på 74 samt 82 hk.
Håller i dagsläget på att försöka leta reda på reservdelslistor och sprängskisser till bilen. Hade varit trevligt att få fram fabriks specifikation på bilen också, dock är bilen för gammal så VI numret känns inte igen i Renaults databas. Har mailat Renault Nordic som hjälper mig reda ut detta.

Bild
Så ser Junior ut efter att farsan tvättat bort 14 år av förvaring.

Bild
Hittade en sovande friåkare [smilie=07.gif]

Bild
Stal denna bild från annonsen på motorutrymmet. Generator med fäste och rem är borta.

Bild
Farsan rotade igenom högen med delar och hittade generatorfästet, men vi saknar generator och en remskiva som enligt uppgift ska sitta på vattenpumpen. Någon som har sådant liggandes?

Bild
Intressant val av bränsletank. Vi har börjat smått diskutera om en fuelcell ska få ersätta denna. Dock inget som är aktuellt.

Det som står på agendan nu är att fixa en generator.
Bromspedalen går i botten, men vi hittar inget synligt läckage så en inspektion av huvudbromscylindern står också på tur.
Motorn är ej startad.

Uppdateringar kommer allt eftersom.

Uppdatering 3/12-17

Var på besök hos min far tillsammans med farbror, och vi har startat Junior och varmkört bilen. Gjort en allmän genomgång och kollat runt, klämt, ryckt och dragit i saker.
Den låter frisk och verkar pigg.
Vi har inte kört något med den ännu då vi inte litar på bromsarna. Bromsarna kärvar i fram och bromsar ej i bak. Tidigare är det någon som har byggt en justering av bromsfördelningen bak, och använt sig av lastavkänningsventilen. Vi har skruvat som tusan på den, försökt lufta bak och det händer ingenting, kommer inte ens tryck fram till ventilen. En genomgång av huvudbromscylindern behövs, samt smörja upp bromsarna fram.

Vi har kikat runt lite i bilen, och skulle vilja dra om kylarslangarna. Två av dem ligger högre än expansionskärlet, så dessa vill vi få en lägre altitud på för att undvika luftlås.

Vi misstänker även ett läckage från packboxen på veven, efter varmkörningen så droppar det olja på golvet. Det följde med extra packbox i lådorna med delar. Har hört att växellådan inte är så rolig att lyfta ner på dessa bilar?

Generatorer ser det ut att finnas gott om, men själva remskivan som sitter på vattenpumpen som driver generatorn ser svårare ut att hitta. Om någon har en generator (gärna med spännaren) samt en remskiva att sälja så får ni gärna höra av er. :D

Bjuder på ett litet klipp från varmkörningen :racesmile:

https://youtu.be/d7lQjErkCTM

Uppdatering 16/12-17

Här kommer en liten uppdatering. Det har inte hänt så mycket från min sida, men farsan har varit aktiv. Efter lite forskning och sökning så hittade farsan remskivor på ebay som ropades hem. När dom landade i brevlådan så åkte dom genast in i bilen.

Bild

En vän till farsan har donerat en 35A samt en 40A generator till junior. Farsan väntar på att få hem dom så att vi kan börja planera monteringen. Nya tändstift är beställda och vi kikar på att dra luftintag till förgasaren samt kylning till frambromsarna.
Frambromsarna har fått en genomgång, de är bättre men farsan är inte helt nöjd,
Stolar är provmonterade, men det är konstaterat att fästena är snea. Det ska göras om och göras rätt.
I samband med detta så tyckte fadern att ratten sitter för långt fram i fårhållande till pedalerna, så det beställdes en spacer till ratten också.

Det var allt för denna gång :D_________________
Fredrik Hällström
Offline Profil

Visa inlägg nyare än:  Sortera efter:

Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme [ Sommartid ]
Sida 1 av 1
1 inlägg
Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 1 gäst
Sök efter:
Ny tråd  Svara på tråd
Hoppa till:  
Du kan inte skapa nya trådar i denna kategori
Du kan inte svara på trådar i denna kategori
Du kan inte redigera dina inlägg i denna kategori
Du kan inte ta bort dina inlägg i denna kategori
cron