Clio III -07

Berätta om ditt bilprojekt eller renovering. Endast Renaultbilar.

Moderator: Forumpolisen

Skriv svar
Vauxhallkillen
Inlägg: 90
Blev medlem: 14 maj 2009, 20:43
Ort: Borås

Clio III -07

Inlägg av Vauxhallkillen » 12 okt 2020, 09:56

Ett tag sen jag hälsade på här, då med en Scenic:
viewtopic.php?f=31&t=10640

Nu blev jag vid en Clio istället.
Bild

Som brukligt för mig fick den hämtas med släp. :roll:
Några bekanta som tröttnat och undrade om jag ville köpa den?
"En trasig bil? Absolut!"
Fick hem den utan problem, var inte långt att åka förvisso.
Bild

Bara två ägare, mor och dotter, innan, och ser helt ok ut.
Bild

Bild

Vad är det för fel på den då?
Pja, det som fick bägaren att rinna över sas, var att kylaren sprang läck, men framförallt hade bilen haft en hel del elproblematik. Saker som inte fungerade, och andra som tydligen fungerade trots att bilen var avstängd. Tomt batteri på morgonen hade varit mer regel än undantag tydligen.
In med den i garaget och se vad vi kan hitta...
Bild

/Anders
Senast redigerad av 1 Vauxhallkillen, redigerad totalt 9 gånger.
Anders Helstad
Vauxhallkillen
Inlägg: 90
Blev medlem: 14 maj 2009, 20:43
Ort: Borås

Re: Clio III -06

Inlägg av Vauxhallkillen » 12 okt 2020, 11:19

Kylvattenläckaget var inte svårt att hitta.
Bild

Ser nästan ut som om något punkterat kylaren. Beställde en ny.
Bild

Sen var det de diffusa elproblemen med tömt batteri. De hade också haft bekymmer med torkare, lampor, lås/ larm etc.
Började med att mäta laddning, vilken var ok på ca. 13,8V. Batteriet som var relativt nytt verkade däremot kass, bara 10,5V. Frågan är om det kan ha varit dåligt från början, eller om något i bilen dragit ur så mycket att det skadats?
Försöker mäta förbrukning, men hittar inget onormalt. Med multimeter i serie med batteriet börjar den på 200mA, men sjunker fort till runt 60mA. Inget som ska tömma betteriet på en natt iaf.
Bild

Testar att dra ur alla säkringar och reläer ändå, men ser förstås inget märkligt.
Hmmm...

Medan jag funderar går jag över bilen med polish och vax, samt en ordentlig städning invändigt.
Blir riktigt fin.
Bild

Bild

/A
Anders Helstad
Vauxhallkillen
Inlägg: 90
Blev medlem: 14 maj 2009, 20:43
Ort: Borås

Re: Clio III -06

Inlägg av Vauxhallkillen » 12 okt 2020, 11:42

Fick hem ett paket med grejor.
Bild

Nytt kyl samt olja och diverse filter för en service.
Någon hade försökt bygga bo i luftfiltret, och givetvis hade jag inte beställt rätt filter...
Bild

Kupefiltret var inte bytt på länge. Kom ut björkfrön som räckt till en hel skog.
Bild

Jag hade även missat den lilla detaljen att kyl och AC- kondensor sitter ihop, så ska kylaren ut måste även AC'n tömmas...
Det var jag inte så sugen på, men kan det gå att täta kylaren på plats tro? Var ju ett tydligt hål.
Tar hjälp av Biltemas Kemisk metall (en förbluffande bra produkt). Kunde jag täta traktorns dieseltank, så borde den duga här också.
Bild

Fick plockat undan lite slangar och sånt så jag kom åt, sen blev det så här snyggt.
Bild

Och tätt verkar det som. Har kört den till jobbet flera gånger, och inget nytt spill.
Så här i efterhand kunde jag också notera att AC'n inte fungerade och var helt tom på gas... :| Had ju lika gärna kunnat plocka ur den då. Misstänker att kondensorn har hål på samma ställe.

Kunde också konstatera att kupefläkten bara gick på en hastighet. Det var lite av ett grisjobb att byta:
viewtopic.php?f=25&t=19085

/A
Anders Helstad
Användarvisningsbild
Stymie
Inlägg: 3295
Blev medlem: 24 jul 2006, 17:54
Firstname: Albert
Surname: Sjöberg
Ort: Uppsala
Kontakt:

Re: Clio III -06

Inlägg av Stymie » 12 okt 2020, 21:42

Skoj! Ser fin ut. Hoppas att du får ha den i fred!
___
Nu: ZOE ZE50 R135 -20, Kadjar 1.6dci Bose -16, Twizy 80 -13, Mégane II RS -08, R20TS R1272 -79, R16TL R1156 -77, R16 R1150 -67
Förr: R20TS, R5GTS, R19TXE, Laguna 2.0 16V, Laguna II 1.9dci, Grand Modus 1.2TCe, Grand Scenic 1.6dci -12, ZOE -16
Vauxhallkillen
Inlägg: 90
Blev medlem: 14 maj 2009, 20:43
Ort: Borås

Re: Clio III -06

Inlägg av Vauxhallkillen » 14 okt 2020, 12:05

Clion har ju haft en del diffusa elproblem, med tomt batteri, strålkastare som fortsätter lysa trots att bilen är avstängd osv...
Hittade ett servicekvitto från 2010 där man bla felsökt laddning och batteri, så problemen har funnits länge.
Mycket styrs av bilens BCM, Body Control Module, så jag räknade med att denna behövde bytas. Finns begagnade, så jag frågade Renault (Volvo Borås Bil) vad det skulle kosta att få en monterad och programmerad. De svarade att de inte gjorde det då "komponenten varit kodad med annan bil".
Okej...
"Vad kostar byte, mot en ny då om ni inte har andra alternativ, och programmering av denna?"
Detta vägrade de kategoriskt att svara på eftersom de måste göra en felsökning a 1250kr/tim först.
"Men om jag vet att den måste bytas?"
Nepp, felsökning, sen kan de tala om för mig vad det ska kosta.
Vilka djävla torskskallar. De kan ju se vad en modul kostar och vad ett byte skulle gå på. Då kan ju jag fort bestämma mig för om bilen är värd det...

Nåväl, på en direkt fråga vad art.nr. 8200652284 kostade som reservdel fick jag iaf veta att modulen kostar 4614kr.
Snokar lite på google och ebay istället, och hittar en firma i England som reparerar BCM för en tusenlapp.
Varför inte? Jag får skicka iväg BCM, elcentralen under huven och en bilnyckel.
Bild

Efter några dagar hör de av sig och de kan egentligen inte hitta något fel i själva modulen. Däremot säger de sig hitta felkoder som indikerar intermittenta jordfel i spakcentralen runt ratten, vilken de rekommenderar att jag byter.
Intressant, och inte helt ologiskt. De flesta funktioner som krånglat sitter ju i spakar och reglage där.
De tar ändå och programmerar en annan BCM, samt att vi byter ut elcentralen under huven.

Får tillbaka grejerna och monterar. Byter inte spakcentral än, ska se om det funkar först tänker jag.
Kör bilen några dagar och allt verkar ok, förutom att ABS och antisladdlampa tänds... Vad nu då? :?:
Bild

/A
Anders Helstad
Vauxhallkillen
Inlägg: 90
Blev medlem: 14 maj 2009, 20:43
Ort: Borås

Re: Clio III -06

Inlägg av Vauxhallkillen » 15 okt 2020, 10:29

Pluggar in datorn i bilen och hittar inget fel på hjulsensorer, hastighet eller rattvinkel.
Däremot finns det en felkod på bromsljuskontakten.
Bild

What? Kan den tända ABS- lampan??
Jag konstaterar att bromsljuset inte tänds, så något fel är det.
Googlar lite, och tydligen känner kontakten även av hur fort bromspedalen trycks ner för att avgöra om bilens bromsassistans ska aktiveras.
Nu känner den väl att pedalen trycks ner, fast bromsljuset inte tänds och då blir det knas.
Tar loss kontakten och mäter.
Bild

Tycker först att den fungerar, men så inser jag att den inte riktigt vill fjädra ut de sista tiondelarna där bromsljuset tänds. Man får liksom hjälpa den ut.
Pillar isär den för att kolla och smörja lite.
Bild

Tycker jag får den att fungera bättre, men i bilen blir det samma sk*t.
Beställer en ny som monteras. Fungerar fint och allt är frid och fröjd, men igår tändes lamporna igen. :evil:
Samma felkod, och samma med kontakten. Den vill inte fjädra ut den sista lilla biten.
Gör jag nåt fel??
Enligt manualen ska den självjusteras.
Bild

/A
Anders Helstad
Vauxhallkillen
Inlägg: 90
Blev medlem: 14 maj 2009, 20:43
Ort: Borås

Re: Clio III -06

Inlägg av Vauxhallkillen » 16 okt 2020, 08:33

Tog den gamla ljuskontakten, drog ut pinnen och gjorde en ny montering/ justering.
Nu funkar det igen... :?:
Får se hur länge det håller i sig.

Tyckte det var lite mycket oväsen i bilen, och började misstänka hjullager v fram. Inga stora pengar för nytt lager, så jag tänkte byta.
Börjar bra med att ingen av de två (varför??) skruvarna som håller bromsskivan ville släppa. Drog sönder två T40- bits på köpet. :x
Ibland är det tur att man gjort skruv av papier maché...
Bild

...men oftast är det bara ett elände. Speciellt som rostskyddet verkar riktigt uselt.
Drog av skruven till konsolen på fjäderbenet.
Bild

Liksom spindelledsbulten.
Bild

Till slut är iaf navet loss och får åka med till jobbet för pressning av lagren.
Bild

Gick hyfsat enkelt att få ur det gamla och i med det nya. Kom tom ihåg att lägga i ABS- ringen och att sätta lagret med magnetsidan inåt. :)
Bild

Låsring på utsidan.
Bild

Sen kunde navdelen pressas i.
Bild

Tror det blev tystare...
Bytte även styrleden som glappade ordentligt.
Bild

/A
Anders Helstad
Vauxhallkillen
Inlägg: 90
Blev medlem: 14 maj 2009, 20:43
Ort: Borås

Re: Clio III -07

Inlägg av Vauxhallkillen » 09 nov 2020, 10:39

Bromsljuskontakten fortsätter att gäcka mig. Vafan liksom?
Började återigen att tända abs-lamporna, och inget bromsljus. Dags för en modifiering...
Hittar lite blandade fjädrar på jobbet.
Bild

Efter lite trix har jag satt dit en extra hjälpfjäder som trycker ut pinnen de allra sista tiondelarna som behövs för att bromsljuset ska tändas.
Bild

Efter några dagar utan fel så tror jag att problemet är löst. :)
Fick även bytt den bakre lambdasonden som satte felkod (kortslutning till +12V), även om den inte tände motorlampan. Hittade en riktigt billig på ebay.
Bild

Med det fixat var det läge för besiktning.
Bild

Gick alldeles utmärkt förutom att jag glömt fylla på spolarvätska.
Bild

Nu är bilen till salu... :roll:
Insåg att jag behöver något som går lite fortare framåt, för man kan inte beskylla den för att vara snabb. :?
Anders Helstad
Användarvisningsbild
Stymie
Inlägg: 3295
Blev medlem: 24 jul 2006, 17:54
Firstname: Albert
Surname: Sjöberg
Ort: Uppsala
Kontakt:

Re: Clio III -07

Inlägg av Stymie » 11 nov 2020, 18:00

Bra jobbat! Det är inte tiden det tar som räknas, det är hur roligt det är som är viktigt.
___
Nu: ZOE ZE50 R135 -20, Kadjar 1.6dci Bose -16, Twizy 80 -13, Mégane II RS -08, R20TS R1272 -79, R16TL R1156 -77, R16 R1150 -67
Förr: R20TS, R5GTS, R19TXE, Laguna 2.0 16V, Laguna II 1.9dci, Grand Modus 1.2TCe, Grand Scenic 1.6dci -12, ZOE -16
Vauxhallkillen
Inlägg: 90
Blev medlem: 14 maj 2009, 20:43
Ort: Borås

Re: Clio III -07

Inlägg av Vauxhallkillen » 16 nov 2020, 11:08

Pillar lite mer med Clion, trots att den ligger ute till försäljning.
Makalöst vilken mängd tokprutningar och sk*t som kommer genom Blocketannonsen… :evil: Rena tiggerier har jag inte varit med om förut heller.

Utetemperaturen stämmer iaf inte riktigt.
Bild


Hittar en ny givare, som sitter i backspegeln, för nån hundring på ebay.
Bild

Den nya saknade förvisso ett fästhål, men den passade precis där den ska sitta.
Bild

Klipper bort den gamla och löder ihop kablarna med den nya.
Lite rimligare temperatur nu. (Kanske inte för att vara en kväll i november förstås...)
Bild
Anders Helstad
Skriv svar